Poëet - het Noord Woord voor 2023

De poëet is iemand die mensen weet te ontroeren, raken en in beweging brengt door verhalen te vertellen. Iemand met een rijk innerlijk gevoelsleven en dit ook weet te uiten, iemand die poezië verkiest boven de droge feiten.

Ik sta vaak bekend om mijn theoretische kennis en modellen - een lopende wikipedia word ik wel eens genoemd. Op mijn werk heb ik vaak scherpe analyses, slimme ideeën en goed advies. Maar zelfs de beste adviezen vallen in het water als ze niet landen bij de ontvanger. Daarom wil ik dit jaar aandacht voor het hart: relaties, voelen, aansluiten. Ook privé zou best wat meer vriendschap, liefde en romantiek in mijn leven willen - iets wat voor het archetype van de poëet geen probleem moet zijn.

Daarom is ‘poëet’ mijn Noord Woord voor het komende jaar! Ik kies namelijk elk jaar één woord mij mij richting te geven. Ik zoek daar ook principes, gewoontes, hulpvragen en hulpbronnen bij. Tot slot maak ik er een poster van.

Poet

Principes & Hoe ik ze ga oefenen

Mijn principes die mij helpen mijn noord woord te vinden zijn de volgende:

Alleen door mensen te raken, komen ze in beweging

Ik ga dit jaar meer aandacht besteden aan relaties bouwen, mensen leren kennen, en mensen raken om ze in beweging te krijgen. Want, zoals ik hierboven schreef, mijn scherpe analyses, brilliante ideeën en goede adviezen vallen in het water als ze niet landen bij de ontvanger. Daarom heb ik liever dat mensen één ding voelen dan tien dingen begrijpen.

Oefenen met:

  • Aandacht voor de relatie in gesprekken door intenties schrijven en acties bedenken als ik gesprekken voorbereid, plus sparren met collega’s hierover.
  • Storytelling: aan het eind van de week verhalen verzamelen, en oefenen met verhalen vertellen als ik schrijf (i.p.v. droge theorieën en modellen)

Liever vanuit de trage voeler, dan de snelle denker

Er is een Mark, en dat is een Snelle Denker. Die Mark kan razendsnel observeren, analyseren, en daar allerlei dwarsverbanden in zien en ideeën bij hebben. Hoe slim die Mark ook soms is, hij gaat vaak te snel, en heeft weinig ruimte om te voelen. Er is namelijk ook een andere Mark: de Trage Voeler. Die heeft een momentje rust nodig om te voelen wat er in hem gebeurt, hoe dingen hem raken, en dat te benutten en in te zetten. Ik ga komend jaar oefenen om niet sneller te bewegen dan het traagste deel in mij, want “slow is smooth, and smooth is fast”. Ik denk dat dit een diepere bodem geeft aan mijn gesprekken, waardoor ik meer aansluiting vind en meer impact kan maken, omdat ik niet te snel ga.

Oefenen met:

  • Mini-meditatie voordat ik een meeting in ga.
  • Regelmatig reflecteren welke triggers mij in de Snelle Denker laten schieten, zoals b.v. tijdsdruk, stress, haast, of het idee dat iemand niet wil luisten naar wat ik wil zeggen.
  • Tijd management: zorgen voor voldoende tijd en rust in mijn agenda om te kunnen vertragen.

Expressie

Ik ben goed in luisteren zonder oordelen en met empathie, maar vind het vaak lastiger mijzelf uit te drukken. Ik kan mij afwachtend opstellen, of ik wacht totdat de anders is geweest zodat ik aan de beurt ben. Het voelt soms wat spannend of kwetsbaar om mijzelf uit te drukken, want dan kunnen mensen daar ook wat van vinden. Terwijl het vaak juist krachtig en verbindend werkt om authentiek te delen wat er in mij om gaat. Bovendien heb ik meer kans dat ik krijg wat ik wil als ik daar om vraag. Voor mijn relatie kan het helpen om meer liefde en waardering te uiten, om meer aanwezig te zijn. Voor vriendschappen kan het helpen om initiatief te nemen, in plaats van mee te doen met wat anderen voor mij organiseren. Als professional kan expressie helpen om de lat ergens neer te leggen, om scherp advies te geven en om mensen te raken. Dit heb ik vorig jaar ook al geoefend onder het principe “Neem een risico” en bracht mij veel stevigheid.

Natuurlijk moeten expressie en luisteren in balans zijn, dus daarom verwelkom ik expressie van gevoel van iedereen. Tegelijk, omstebeurt - maakt niet uit - alles en iedereen mag er zijn!

Oefenen met:

  • Regelmatig waardering en liefde uiten naar mijn partner.
  • Bewust zijn van de balans tussen expressie (1e persoon), luisteren (2e persoon) en helikopter-view (3e persoon) in mijn gesprekken.
  • Regelmatig reflecteren hoe ik expressie nuttig kan gebruiken, b.v. om de lat ergens neer te leggen, om wakker te schudden, om te confronteren, of om mensen bewust te maken van de impact van hun gedrag.
  • Veel content maken en delen met de wereld. Niet alleen feiten, maar met verhalen en beleving.

Regeneratie & De Poëet

Het woord van vorig jaar, regeneratie, leeft nog steeds voort. Ik wil héél graag een bijdrage leveren aan het regenereren van de aarde. Ik wil kijken hoe ik vanuit de Poëet zodanig kan vertellen over regeneratie dat het mensen raakt en in beweging brengt.

Ik heb een aantal ideeën hoe ik dit kan doen door content te maken die informeert, maar tegelijkertijd ook verhalen vertelt en hopelijk ook weet te raken.