"Hoe verbeter ik het teamgevoel?"

Lees een casus over meten doet weten, maar wat je aandacht geeft groeit.

Met deze vraag kwam een teamleider naar mij toe. Zij was teamleider van een nieuw team dat is samengesteld uit twee oude teams. Elk team had zijn eigen expertise, wat het soms lastig maakt om samen te werken aan dezelfde taken.

Om inzicht te krijgen had de teamleider een anonieme survey uitgestuurd met vijf vragen over het teamgevoel. Bijvoorbeeld over hoe verre het mogelijk was om openlijk problemen te bespreken, elkaar om hulp en advies te vragen, en in hoeverre je als team waarde kunt leveren. Uit de resultaten bleek dat enkele punten wel verbeterd mochten worden - maar hoe?

Ik adviseerde haar de resultaten te bespreken met het team, om zo betekenis te geven aan de scores van 1 tot 5. Want wat betekent een 3 nou eigenlijk als je vraagt of je op elkaar kunt bouwen? En is dat dan te weinig? Indien ja, willen teamleden dan ook tijd en energie besteden om dit te verbeteren? Door de resultaten gezamenlijk te bespreken schep je een gezamelijke ambitie en vertrekpunt.

Zo gezegd, zo gedaan - aanvankelijk moest het team óók even zoeken naar wat de scores betekenen en wat ze hiermee moesten. Maar toen gevraagd werd of het waardevol was om te vragen, zeiden de teamleden ja. En daarmee werd de gezamelijke ambitie helder: het is waardevol om te werken aan teamgevoel en cultuur.

Nu is er werk aan de winkel: zowel teamleider als teamleden willen graag het teamgevoel verbeteren, maar hoe pak je dat aan? Ik ging samen met de teamleider brainstormen over de opties. Een fysieke meeting zou goed doen, maar dat is momenteel niet mogelijk door de corona maatregelen. Misschien kun je met een retrospective onderzoeken wat er speelt en wat teambuilding doen? Toen hadden we het idee: wellicht kunnen we de dagelijkse standups óók gebruiken voor teambuilding. Gewoon een koffie-moment, een prikkelende check-in vraag of een kleine teambuilding oefening. Zo krijg je korte sessies van 15 minuten die verweven zijn met het dagelijkse werk. Ik besluit om leuke vragen en korte oefeningen op te zoeken en nog na te sturen.

Na afloop van deze meeting realiseer ik mij dat ik het allerbelangrijkste over het hoofd heb gezien. Het was één klein zinnetje dat de teamleider tegen mij had verteld: “De teamleden vonden het waardevol om stil te staan bij deze vragen”.

Dat is het ook natuurlijk! Dat ik dat niet eerder heb gezien!

Kijk - wat ik al wél zag was dat het teamgevoel niet gaat over de scores van een survey, maar om het gesprek dat daarop volgt, waardoor je als team samen betekenis kunt geven en een gezamenlijke ambitie en vertrekpunt schept.

Maar ik had compleet gemist wat de kracht is van aandacht geven en ruimte maken! Dat zit zo: De teamleider had aandacht voor het welzijn van haar team. Ze heeft een survey gemaakt en verstuurd, en ze besprak met mij de beste aanpak. Vervolgens schept ze ruimte voor het team om het teamgevoel met elkaar te bespreken. Zo kunnen de gevoelens gezien en erkend worden, waardoor de teamleden nu van elkaar weten dat ze hier niet alleen in zijn.

Dus belangrijker dan fysieke meetings, teambuilding, retrospectives, check-ins of korte leuke oefeningen is het feit dat er iemand het volgende laat zien in haar acties: Ik geef om het teamgevoel en ik zorg voor aandacht, ruimte en tijd hiervoor. Dankzij deze ruimte en aandacht verbetert het teamgevoel - niet door de oefening zelf.

Ik ben er heilig van overtuigd dat zelfs de beste check-in vragen en teambuilding oefeningen niet zullen werken als ze met haast even snel tussendoor worden gedaan.

Dat gezegd hebbend, kan ik altijd nog leuke check-in vragen en korte teambuilding oefeningen gebruiken. Wie heeft er nog tips?