Wachten op de eerste Nee

De eerste Nee is een goede stap in elke relatie. Lees dit artikel om te leren waarom dat zo is.

“Nee, ik wil niet dat je langskomt”

Als ik iemand ontmoet, kijk ik uit om de eerste “Nee” te horen. Want als iemand “Nee” zegt, weet ik dat iemand zich bij mij veilig voelt. Veilig genoeg om een conflict te riskeren, om eerlijk te zijn, om een grens aan te geven, om te vertellen wat hij of zij nodig heeft.

En dat is een goed teken! Voordat ik de eerste “Nee” heb gehoord weet ik niet hoe duurzaam de “Ja” is. Soms betekent “Ja” namelijk dat iemand zichzelf liever aanpast aan mij, dan een conflict riskeert. Soms betekent een “Ja” dat iemand de relatie behouden belangrijker vind dan zichzelf uiten.

“Ja hoor, ik kom wel langs. (Eigenlijk ben ik moe en wil ik graag even alleen zijn… maar ik wil Mark niet kwetsen, hij heeft ook zoveel zin om me te zien!)”

Ik waardeer het als mensen zich aan mij aanpassen en de relatie belangrijk vinden, maar ik vrees tegelijkertijd dat het leidt tot oppervlakkige of eenzijdige relaties als iemand zichzelf niet helemaal uitdrukt. Bovendien, als iemand langdurig zich aanpast ten koste van zichzelf, kan dat leiden tot wrok.

Als ik die eerste “Nee” heb gehoord, dan weet ik ook dat een “Ja” voortkomt uit oprecht enthousiasme. Dat iemand niet alleen ruimte maakt voor mij en de relatie, maar ook voor zichzelf.

Dit geldt overigens ook voor teams en conflicten. Bij teams is “Nee” een teken van psychologische veiligheid.

En bij conflicten heb je soms het probleem van “Ja zeggen, Nee doen”. Bijvoorbeeld als iemand onoprecht zijn excuses aanbied, om maar van het gedoe af te zijn. Dan wéét je dat het gewoon nog een keer gaat gebeuren! Pas als je de “Nee” hoort, weet je dat iemand voor zichzelf durft op te komen en het conflict niet wil vermijden.

Goed, ik ben dus blij met die eerste nee, maar wat dan? Voor mij is “Nee” niet het einde maar het begin van een gesprek. Achter elke “Nee” zit namelijk een “Ja” verstopt. Als je “Nee” zegt tegen mijn voorstel, is er waarschijlijk iets anders wat je wél wil. Door te vragen wat iemand dan wél wil kun je een oplossing vinden waar iedereen blij van wordt.