Dolf Reijnders over het samen oplossen

Leer van Dolf Reinders en Mark Marijnissen de essentiele elementen voor mensgericht veranderen in deze podcast aflevering van de Cocreatie Conversatie.

De Cocreatie Conversatie is een podcast voor veranderaars, managers en coaches waarin ik mensen spreek die op een mensgerichte manier organisaties proberen te helpen. Ook geschikt voor mensen uit de Agile en Lean wereld!

In deze aflevering spreek ik Dolf Reijnders. Hij is oprichter van de Obeya Association en verkoopt met met AgileWalls producten om een Obeya in te richten (waarover later meer). Daarnaast biedt hij als oprichter van de stichting Vuurvogels een podium waar mensen vier keer per jaar samenkomen om geinspireerde te raken door niet alledaagse onderwerpen en perspectieven.

Luister de podcast om samen met ons essentiele elementen voor mensgericht veranderen te ontdekken.

In deze aflevering

Dolf houdt niet van “veranderen”

Dolf komt uit de Lean en Agile wereld. Als veranderaar werd Dolf door organisaties gevraagd anderen te veranderen, maar dat voelde niet goed: Alsof een veranderaar het beter weet dan de mensen op de werkvloer. Verandering werkt pas iemand er zelf om vraagt, dus hoe pak je dat aan? Dolf’s oplossing: Verkoop niet jezelf als veranderaar, maar een product! Op deze manier kom je niemand veranderen, maar ga je samen een probleem oplossen. Je staat dan aan dezelfde kant van de streep.

Geleerde lessen

In plaats van anderen te veranderen, kun je met een product samen een probleem gaan oplossen:

Aan dezelfde kant van de streep

Het product: een Obeya voor inclusieve en duurzame besluitvorming

Hoe verkoop je dan mensgerichte verandering als product? Dolf verkoopt samen met zijn compagnon Bart Bongers producten om een Obeya in te richten (AgileWalls). Een Obeya is een fysieke ruimte waarin alle belangrijke informatie op de muur staat. Dankzij visueel management zorg je dat iedereen letterlijk naar hetzelfde plaatje kijkt. Door samen te komen in deze ruimte krijg je gesprekken die leiden tot inclusieve en duurzame besluiten. Een Obeya is resultaatgericht door de informatie op de muur, en mensgericht door gesprekken die ontstaan.

Sommige mensgerichte veranderaars vergeten om ook aan het resultaat te denken (ik ben daar zelf zeker schuldig aan geweest!). Je kunt als coach voor fantastische inzichten en gevoelens zorgen, maar dat vertaalt zich niet altijd naar resultaat. Andersom is dat anders: als je samen resultaat weet te behalen, zorgt dat ook voor een goede sfeer. Het resultaat mag dus absoluut niet vergeten worden, en dit zit mooi verweven in de Obeya.

Dolf is zo enthousiast over deze methodiek dat hij een internationale community heeft opgericht om Obeya verder te verspreiden: de Obeya Association. Ik vraag Dolf hoe je een Obeya succesvol introduceert. Ik ben namelijk bang om een product op te dringen aan mensen die dat niet willen. Dolf antwoord dat het niet gaat om de tool, maar om samen een probleem op te lossen. Begin dus altijd met de noodzaak.

Geleerde lessen

  • Een Obeya is een kamer met muren vol informatie waar mensen samenkomen om op inclusieve en duurzame manier beslissingen te maken. (Het kan, in tijden van corona, ook een digitaal whiteboard zijn)
  • Vergeet niet, als je mensgericht werkt, om het resultaat mee te nemen, want anders gaat het zweven.
  • Begin bij de noodzaak, niet bij de tool.

VuurVogels en de kracht van hosting

Naast zijn werk met Obeya helpt Dolf mensen ook op een andere manier. Als oprichter van de stichting VuurVogels organiseert hij een open podium waar vier keer per jaar mensen samenkomen om geïnspireerd te raken door niet alledaagse onderwerpen en perspectieven.

Dolf vertelt hoe de goede energie bij vuurvogel bijeenkomsten vanzelf lijkt te ontstaan. Ik ben benieuwd hoe dat kan. Als je namelijk écht niks doet, dan is het helemaal niet vanzelfsprekend dat het inspirerend wordt. Aan de andere kant begrijp ik dat je niet per se iets kan doen.

Bij Art of Hosting heb ik het verschil geleerd tussen faciliteren en hosten. Denk bijvoorbeeld aan een etentje organiseren voor vrienden: Faciliteer je dat, of host je dat? (bron: Lucy Herlaar).

We spreken ook over geld. Bij vuurvogels koop je namelijk geen kaartje vooraf, maar deel je achteraf de kosten. Dat lijkt misschien onbelangrijk, maar zorgt voor een wezenlijk verschil: Als je vooraf een kaartje koopt, verwacht je waar voor je geld en dan klaag je bijvoorbeeld de wijnglazen vies zijn. Maar als je achteraf de kosten deelt, dan nemen mensen ineens zelf de initiatief om glazen af te wassen.

Geleerde lessen

  • Hosting in plaats van facilitatie als metafoor.
  • Achteraf kosten delen zorgt dat mensen initiatief gaan nemen om bij te dragen.
  • Lees ook 8 tips for non doing :en cultivating effortless action over hoe je door “niets” doen toch iets kan laten ontstaan.

Al met al heb ik gelachen, genoten en geleerd met Dolf. Luister de aflevering hier of op jouw favoriete podcast platform