Theo van den Eijnde over Waarderend Onderzoeken

Leer van Theo van den Eijnde hoe je met Appreciative Inquiry op mensgerichte manier een kwaliteitsysteem en andere organisatievraagstukken aanpakt, in deze podcast aflevering van de Cocreatie Conversatie.

In deze aflevering spreek ik Theo van den Eijnde over Appreciative Inquiry, net als Florent Meier. Theo van den Eijnde is begonnen kwaliteitsadviseur en combineert nu Appreciative Inquiry met Lean en waarderend auditen.

Wat is belangrijk bij Appreciative Inquiry?

Kenmerkend is dat je kijkt naar wat er al goed gaat. Je onderzoekt de verhalen en luistert ook naar de woorden die mensen gebruiken. Bijvoorbeeld “moeten” of “niet”. Dat hoef je niet te corrigeren, maar je kunt wel vragen dit positief te formulieren. Een klachtenprocedure noem je dan bijvoorbeeld excellente klantbeleving. Appreciative Inquiry is méér dan de stapjes van het proces. Het gaat eerder om een positieve mindset, en dat vraagt wat tijd en oefening om eigen te maken.

Je hoeft niet te overtuigen - de aanstekelijke energie van Appreciative Inquiry!

Voor Theo is het gelukt als mensen met enthousiasme uit de training komen. Als ze energie hebben om dingen aan te pakken. Zeker als iemand aanvankelijk sceptisch is! In plaats van overtuigen geeft Theo een ervaring en vraagt hij wat mensen hiermee kunnen. Dit vergroot de motivatie en betrokkenheid. Zo kunnen initiatieven al een olievlek verspreiden, in plaats dat zij van bovenaf opgelegd worden. Ook Florent vertelt over deze aanstekelijke energie.

Hoe blijf je vragen stellen, als je de antwoorden al weet?

Als kwaliteitsadviseur heb je kennis over de kwaliteitsnorm, en die móet geimplementeerd worden. Het is dan verleidelijk om de antwoorden te geven… maar vaak werken die maar een krote duur. De oplossing ebt weg omdat de mensen minder betrokken zijn. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je vragen moet stellen. En om nieuwsgierig te zijn naar de mensen zelf, hoe ze werken.

Hoe balanceer je tussen de kwaliteitsnorm introduceren en de medewerker zelf de oplossing laten bedenken?

Je kunt dit zien als een schilderij: Je hebt ouderwetse schilderijen met dikke kaders, en moderne schilderen met een dunne rand. Binnen de kaders is de speelruimte van de medewerkers. Als de kaders écht te dik zijn, kun je ze soms ter discussie stellen. Maar als dat niet lukt, júist dan is het een verademing. Medewerker zijn dan gewend om vanuit kaders te sturen, als je dan samen onderzoekt wat er mogelijk is binnen het kleine speelveld, is dat enorm motiverend omdat medewerkers nu écht betrokken worden.

Verhalen maken levendig

Ik heb geleerd dat verhalen ontzettend belangrijk zijn. Verhalen brengen maken de inzichten van de mensen namelijk levendig en voelbaar. Ze worden gebruikt in de discovery fase om eerder success te onderzoeken, en daarna worden ze samengevoegd in de droom fase om voor te stellen wat mogelijk is. De vrijheid en creativiteit gecombineerd met de levendige inbeelding die verhalen brengen maakt een hoop energie los!