De juiste vragen zorgen voor een leerzaam gesprek

Leer van Lucas Dols hoe je door de juiste vragen te stellen een van een muziekworkshop een leerzaam gesprek maakt in dit videofragment van de Cocreatie Conversatie podcast.

Een fragment uit de podcast aflevering Lucas Dols over muziek als metafoor:

Ik vroeg Lucas Dols hoe je door muziek te maken iets kan leren voor op de werkvloer. Hoe relateer je dat aan thema’s zoals leiderschap of samenwerken? In mijn podcast geeft Lucas antwoord: Door steeds opnieuw vragen te stellen over de muziek. Ook hier is het gesprek een belangrijk onderdeel van mensgericht veranderen.

Je hoeft dus geen expliciete vragen te stellen over de werkvloer, want de muziek werkt als metafoor: Je kunt in het hier-en-nu direct kunt zien hoe mensen leiding nemen, volgen, samenwerken, creatief zijn, improviseren, noem maar op. Mensen leggen dan zelf de link naar de werkvloer.

Inzicht: Door de juiste vragen te stellen over een oefening zélf zorg je voor een leerzaam gesprek.

Bij mij viel er toen een kwartje: Die muziek werkt écht als metafoor waardoor allerlei zaken direct in het hier-en-nu zichtbaar worden!

Als coach gebruik ik ook het hier-en-nu om allerlei zaken zichtbaar te maken. Ik geloof dat dit een rijkere voedingsbodem is voor inzichten dan enkel een gesprek.

Echter, het is een coachgesprek maar al te makkelijk om te praten over het daar-en-dan. Wat ik heb geleerd is dat oefeningen een krachtige manier zijn om dingen direct in het hier-en-nu zichtbaar te maken!

Inzicht: De juiste oefening werkt als metafoor en maakt allerlei zaken direct zichtbaar in het hier-en-nu.

Voor meer inzichten over mensgericht veranderen kun je de hele aflevering luisteren.