Goede voornemens

Leer hoe je vanuit zelfcompassie in plaats van vanuit wilskracht en perfectionisme goede voornemens kan maken met Geweldloze Communicatie, uitgelegd met een praktijk voorbeeld.

Het jaar is weer begonnen, tijd voor goede voornemens. Doe jij aan goede voornemens? Of heb je er juist een hekel aan? Als je er aan doet, houd je ze dan vol?

Dit is hoe ik het benader vanuit Geweldloze Communicatie. Het is een manier van zelf-verbinding, omdat ik empathisch naar mijzelf luister.

Stap 1: Ik moet niks!

Ik wil mijzelf eerst geruststellen: Ik moet niks. Ik geloof dat als ik van mijzelf iets ga eisen (in plaats van een verzoek) dat dit voor allerlei problemen zorgt.

Ik dacht in eerste instantie: “Ik moet meer geld verdienen met IT-werkzaamheden”.

Als ik dit eis van mijzelf loop ik het risico dat ik slechts één behoefte vervul (vrijheid, gemak) en andere vergeet (zoals ontspanning, rust, contact-met-gevoel-hebben). Ik zal misschien in eerste instantie stug volhouden, terwijl de andere behoeftes steeds harder om aandacht roepen. Dat zorgt voor gevoelens van frustratie of ongeluk. Tot er een moment komt waarop mijn andere behoeftes zo hard roepen dat ik resoluut stop. Ik denk dat daarom veel mensen hun goede voornemens niet volhouden.

Als ik van mijzelf iets eis, vergeet ik waarom ik er zelf voor gekozen heb. Ik wil graag verbonden blijven met mijn behoeftes. Die veranderen van dag tot dag en van week tot week. Ik wil luisteren naar wat ik nodig heb en daarna handelen. Daarom zeg ik eerst tegen mijzelf: Welke goede voornemens ik ook heb, ik moet niks!

Hoe zit dat dan met zelf-discipline? Is het niet goed soms iets van jezelf te eisen?

Mijn ervaring is dat zelf-discipline veel goeds kan brengen. Zelf-discipline is voor mij verbonden blijven met al mijn behoeftes, ook op lange termijn. Dat betekent dat ik soms iets doe waar ik geen zin in heb, wetende dat dit later meer behoeftes vervult. Zoals bijvoorbeeld tóch gaan sporten, ook al ben ik moe.

Stap 2: Wat heb ik nodig? (behoeftes)

In plaats van direct tot een verzoek te gaan zoals “Ik ga meer werken” maak ik eerst de stap terug naar behoeftes. Wat heb ik eigenlijk nodig? Hier kun je een lijst met behoeftes bijpakken om je goede voornemens te vertalen naar behoeftes. Ik heb nog een mooie kaart. Als je wilt, kan ik je die toesturen!

Dit zijn mijn behoeftes:

  • Als ik zie dat ik weinig spaargeld heb (observatie), voel ik me bezorgd omdat behoefte heb aan zekerheid.
  • Ik wil nog graag een cursus volgen om mij meer te ontwikkelen als coach omdat ik behoefte heb aan groei, inspiratie en steun.
  • Toen ik de afgelopen maanden steeds mijn rekening moest controleren om te kijken of ik geld had voor boeken, kleding, uit eten, voelde ik me benauwd omdat ik behoefte heb aan vrijheid en zorgeloosheid.

Stap 3: Verzoek aan mijzelf

Hoe kan ik voor al deze behoeftes zorgen? Zekerheid, groei, vrijheid? Wat kun je nu doen om daarvoor te zorgen? Verbonden met deze behoeftes besluit ik één dag meer te werken als IT-er. Ik heb contact opgenomen met bestaande klanten die nog werk voor mij hebben.

Let op: Het verzoek is concreet en direct uitvoerbaar - en niet onuitvoerbaar zoals “Ik ga meer geld verdienen”. Want hoe doe je dat dan? Als het niet concreet is, loop je het risico dat het er nooit van komt.

Wat zijn jouw goede voornemens van dit jaar?