Keuzes maken

Elke keuze is een innerlijk conflict, en Geweldloze Communicatie kan je helpen die op te lossen door naar alle onderliggende behoefte te luisteren.

Morgenavond, dinsdag 1 oktober, is er weer een oefenavond geweldloze communicatie.

Morgenavond staat in het thema van keuzes maken. Dat kunnen kleine keuzes zijn, zoals “Zal ik een kopje koffie drinken?”, maar ook hele grote, zoals: “Moet ik stoppen met ondernemen en deze nieuwe vaste baan aannemen?”.

In termen van Geweldloze Communicatie leidt een keuze vaak tot een intern conflict. Je hebt verschillende strategieeën die botsen. Op het niveau van strategieeën blijf je misschien hangen in of/of denken. Hierbij kun je nooit helemaal je zin krijgen, en moet je consessies doen.

Met Geweldloze Communicatie ga je op zoek naar de onderliggende abstracte behoeftes. Als het je lukt om je favoriete strategieeën los te laten, en alleen te kijken naar alle onderliggende behoeftes die je hebt, onstaat er ruimte voor creativiteit en nieuwe invalshoeken. Hiermee lukt het misschien om tot een strategie te komen waarbij je al je behoeftes kunt vervullen.

Maar natuurlijk is Geweldloze Communicatie geen wondermiddel: soms zit je gewoon op een plek waar alle keuzes vervelend zijn. In dat geval kan contact maken met je behoeftes helpen om meer vrede te hebben met de keuze – omdat je weet waarvoor je het doet. Of je kunt vrede maken met je innerlijk conflict en onbesloten zijn.

Mijn keuzes

Ik sta zelf nu voor grote keuzes:

  1. Zal ik een vaste baan aannemen, of blijf ik zelfstandig ondernemer?
  2. Ga ik samenwonen in een (duur) appartement, of blijf ik nog ergens tijdelijk wonen?

Ik voel me gespannen en overwelmd omdat mijn baan en huis hele belangrijke behoeftes vervullen. Een duurder appartement geeft me rust (maar ook samen zijn, veiligheid) en een goede baan geeft me (financiële) zekerheid en stabiliteit. Tegelijkertijd kan zo’n baan me ook veel energie en vrijheid kosten, en een dure woning ook een last zijn die mijn vrijheid en (financiele) veiligheid bedreigt!

Als ik dus tijdelijk blijf wonen en zelfstandig ondernemen, vervul ik mijn behoefte aan vrijheid. Ook geeft het me geruststelling omdat ik weet dat ik ondernemen leuk vind, maar dat niet weet van de baan.

Zoals je ziet heb ik een hele verzameling aan behoeftes, die in de verschillende strategieën in conflict met elkaar zijn. Dit is mijn wenslijstje van behoeftes:

  • rust
  • samen zijn
  • (financiële) zekerheid
  • stabiliteit
  • vrijheid
  • (financiële) veiligheid

Ik heb nog onvoldoende helderheid in al deze behoeftes om te weten wat ik wil, of om vrede te maken met de opties die ik heb. Ik hoop daar dinsdag met jullie uit te komen!

Als jij ook voor keuzes staat – of ze nu groot of klein zijn – en je wilt ontdekken hoe je ze kun ontrafelen en uitpluizen op de manier van Geweldlzoe Communicatie, kom dan deze dinsdag naar de oefenavond!