Empathie is aandacht

Empathie is méér dan intellectueel weten wat er in iemand omgaat, het is een kwaliteit van aandacht en aanwezigheid, ook bij Geweldloze Communicatie.

“Empathy is a quality of attention in the presence of which connection, healing and understanding naturally thrive. To be empathic, we need to empty our minds and offer someone the full attention of our being. Instead of simply hearing the words or the contents of their mind, empathy hears and receives their whole being. This happens only when we ourselves can bring forth our whole being — unencumbered by ideas, expectations, desires and unresolved feelings”

  • Raj Gill, Lucy Lue & Judi Morin

Morgen is er weer een oefenavond geweldloze communicatie. Het zal dit keer in het teken staan van empathie geven.

Empathie geven betekent bij Geweldloze Communicatie dat je raadt wat de ander zijn gevoelens en behoeftes zijn. Maar eigenlijk doet dat empathie geen recht: het is namelijk méér dan intellectueel weten wat er iemand omgaat. Echte empathie is inleven in wat de ander observeert, voelt en nodig heeft. Het heeft veel meer te maken met de kwaliteit van aandacht en aanwezigheid dan met de werkelijke woorden die je spreekt. Ik associeer die manier van luisteren met kwetsbaarheid, openheid, zachtaardigheid en verbondenheid.

Ik vind dit zelf vaak een van de grootste uitdagingen bij Geweldloze Communicatie. Als computerprogrammeur en iemand die teveel nadenkt benader ik empathie geven al snel vanuit een intellectuele hoek. Alsof het een puzzel is die ik op moet lossen, of alsof het gaat om mijn psycho-analytische vermogens.

Morgen gaan we aan de slag met empathie geven, waarbij de nadruk legt op “hart” verbinding, in plaats van op psycho-analytisch het juiste gevoel raden. Hierbij gaan we stap voor stap via zelf-connectie naar aandachtig aanwezig naar inleven en empathie geven.