Schuldgevoel

Leer hoe je schuldgevoel ontwapent met Geweldloze Communicatie door de onderliggende 'moeten' te vertalen naar wat je nodig hebt - de behoeftes.

Voor mij voelt schuldgevoel heel erg beklemmend. Als ik handel uit schuldgevoel, mis ik een gevoel van levendigheid en passie. Ik denk dan iets te “moeten” omdat ik geen keuze heb. Bijvoorbeeld:

  • “Ik moet hard werken anders doe ik het niet goed genoeg”.
  • “Ik voel me schuldig omdat ik niet voldoende “geland” (geaard) ben om verbinding te voelen met me vriendin”.

Soms vergeet ik dat het moet van mezelf, en dan denk ik dat het moet van mijn werk of vriendin.

Dit soort dingen gaan we bekijken met geweldloze communicatie. We beginnen bij de jakhals van “moeten” en eindigen bij onszelf. Hopelijk vinden we daar een levendigheid en passie terug.

Dat is een ontdekkingstocht met verschillende uitkomsten.

  • Moet ik hard werken?
    Dan heb ik eigenlijk wat erkenning en zelf-liefde nodig.

  • Moet ik “landen” omdat mijn vriendin meer verwacht?
    Dan helpt een reality-check: klopt dat wel? Misschien is het wel dat ik meer van mezelf verwacht. Daarmee neem ik verantwoordelijkheid voor mijn eigen gevoel.

Soms denk ik ook dat ik verantwoordelijk ben voor andermans gevoel. Misschien houdt de ander mij wel verantwoordelijk. Dan zegt diegene dat hij/zij zich rot voelt door dingen die ik doe. Ik “moet” gewoon rekening houden met de ander… toch?

Ook dit kunnen we uitpluizen met geweldloze communicatie! Geweldloze communicatie zegt dat je eigen behoeftes altijd de echte oorzaak zijn van je gevoelens. Anderen zijn hooguit de aanleiding – een trigger voor je behoeftes. Geweldloze Communicatie onthult de behoeftes onderliggend aan je schuldgevoel, maar ook de behoeftes van de ander - de ware oorzaak dat diegene zich rot voelt.

Als je dingen “moet”, zoals rekening houden met anderen, of als je schuldig of verantwoordelijk voelt, kom dan naar deze avond! In oefeningen gaan we op onderzoek om de jakhalzen van “moeten” te vertalen naar mooie behoeftes.