Gevoelens in het hier en nu

Een sleutel voor empathisch luisteren bij Geweldloze Communicatie is steeds opnieuw terug te keren naar de gevoelens in het hier en nu, in plaats van te blijven hangen in de verhalen over de gevoelens in het daar en dan.

Soms brengt het rust als je vertelt wat je voelt. Soms helpt het helemaal niks. Wat is het geheime ingredient dat vertellen wat je voelt zo fijn maakt?

Dit inzicht heeft mij geholpen:

“Het enige gevoel wat belangrijk is, is hoe je je nu voelt”

Stel je voor: je beste vriendin heeft ruzie gehad met zijn partner. Tijdens de ruzie voelde zij zich boos, maar na afloop voelt ze zich verdrietig.

Als je vriendin vertelt over dat ze boos was, is het makkelijk daar je aandacht op te richten. Hoe voelde die boosheid? Welke gedachtes en oordelen kwamen daarbij? Wat is de behoefte achter de boosheid?

Daar kun je het lang over hebben zonder dat je vriendin zich gehoord en gezien voelt. Dat komt omdat je niet hebt geluisterd naar wat er nu leeft.

Tip: Gevoel nu ≠ Gevoel toen

Als iemand vertelt over gevoelens uit het verleden, vraag hoe diegene zich daar nu bij voelt.

Het wonderlijke vind ik dat dit ook wel eens gebeurt bij mijzelf. Ik raak dan in gedachten afgedwaald over wat er gebeurde en wat ik toen voelde. Dan vergeet ik mijn aandacht te richten op wat mijn lichaam nu voelt.

Tip: Vertel over je sensaties

Als je piekert of zorgen maakt, richt je aandacht dan eens op jouw lichaam. Probeer lichaamssensaties te voelen en jouw gevoel niet te labelen of interpreteren. Welke grootte, kleur, intensiteit, locatie heeft jouw gevoel?

“Drop the story” - Pema Chodron

Ik heb gemerkt dat ik sneller tot de kern kom als ik af en toe een pauze neem van vertellen en mijn aandacht richt op de sensaties van mijn gevoel.